0
0,00 €

Viimeksi lisätyt

Ostoskorisi on tyhjä.

050 464 9770 asiakaspalvelu@martinex.fi
F3237288-B6FA-4D75-8F56-EE7DA34FFDEC Search

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Peliko Afrikan Tähti Deluxe Peliko Afrikan Tähti Deluxe
  • Peliko Afrikan Tähti Deluxe Peliko Afrikan Tähti Deluxe
  • Peliko Afrikan Tähti Deluxe Peliko Afrikan Tähti Deluxe
  • Peliko Afrikan Tähti Deluxe Peliko Afrikan Tähti Deluxe
  • Peliko Afrikan Tähti Deluxe Peliko Afrikan Tähti Deluxe
  • Peliko Afrikan Tähti Deluxe Peliko Afrikan Tähti Deluxe

PelikoAfrikan Tähti Deluxe

Kuvaus

Peliklassikko perheen yhteisiin pelihetkiin nyt deluxe-versiona: jämäkkä, neljään osaan taittuva pelilauta, säihkyvät muoviset timantit ja muut tutummat osat pakattuna kovaan laatikkoon.

Saatavuus: Heti

31,90 €

Toimituskulut vain 2,90 €
Yli 45 euron tilauksiin toimituskulut 0 € 
Huom! Varastollamme on ruuhkaa. Toimitusajat ovat tällä hetkellä normaalia pidemmät.

Yksityiskohdat

Afikan Tähti -peli on pysynyt miltei muuttumattomana vuodesta 1951. Osa pelin viehätystä on juuri se: sukupolvesta toiseen puhutaaan olemukseltaan samasta pelistä. Nostalginen perusversio pelistä onkin edelleen samanlainen. Jämäkämpää pelilautaa, kovaa pelilaatikkoa ja säihkyvämpiä jalokivinappuloita kaipaaville suositellaan kuitenkin tätä deluxe-versiota.

 

Afrikan tähti

…Nostalginen ja aina innostava pelilauta on otettu esille ja avattu pöydälle. Pelikiekot on sekoitettu, käännetty ja aseteltu paikoilleen, rahat on jaettu, pelaajat ovat valinneet omat nappulansa ja harkintaa käyttäen asettaneet omansa joko Cairoon tai Tangieriin. Jokaisella on oma pelitaktiikkansa: osa lähtee meriteitse, osa kerää järjestelmällisesti kaikki nappulat matkan varrelta ja osa kiiruhtaa suorinta tietä Capetowniin. Rosvoja pitää varoa, timantteja himoitaan – ja kilpailu Afrikan tähden löytymisestä on armotonta. Peli voi alkaa!

Afrikan tähti on Kari Mannerlan keksimä ja laatima lautapeli. Ensimmäinen Afrikan Tähti –peli tuli painokoneesta syksyllä 1951. Nuori Kari Mannerla oli lukenut sen nimisestä maailman suurimmasta timantista, ja saanut käsiinsä englanninkielisen Afrikan kartan. Sieltä hän valitsi umpimähkään jännittävältä kuulostavia paikannimiä. Hän piirteli mielivaltaisesti maanteitä sekä laiva- ja lentoreittejä. Sitten hän keksi, ettei pelissä aina tarvitse kulkea tiettyä määrättyä reittiä, vaan jokainen pelaaja voi itse valita kulkutiensä. Tärkein oivallus oli kuitenkin käännettävät ja sekoitettavat nappulat: kukaan ei tietäisi, mikä yllätys minkäkin nappulan takana piili ja rosvot ja hevosenkengät lisäisivät jännitystä ja yllätyksellisyyttä. Peli on nimetty maailman suurimmasta Cullinan-luonnontimantista timantista leikatun ja hiotun ”Afrikan suuri tähti” –jalokiven mukaan.

Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset: pelaajat etenevät Afrikan kartan pohjalta tehdyllä pelilaudalla noppaa heittämällä ja kääntävät pelikiekkoja aarteiden löytämiseksi. Aarteista saaduilla rahoilla voi nopeuttaa pelilaudalla etenemistä. Pelin voittaa pelaaja, joka löytää Afrikan tähden ja vie sen aloituspisteeseen Tangeriin tai Kairoon. Vain meriteihin liittyviä sääntöjä on muutettu vuosien saatossa: alkuperäisten sääntöjen mukaan pelaaja joutui lainaamaan merimatkaa varten rahaa toisilta pelaajilta tai häviämään eli jäämään jumiin saarelle koko loppupelin ajaksi, jos hän käänsi saarella rosvolaatan ja näin ollen menetti rahansa. Vuonna 2005 sääntöjen meriteitä koskevaan kohtaan tehtiin kuitenkin lisäys, jonka mukaan rahattomana meritse voi matkustaa noppaa heittämättä ja maksamatta kaksi askelta kerrallaan omalla pelivuorollaan. Vanhaa sääntöä on pidetty nostalgisena, sillä turhautuminen saarelle jäämiseen oli monia pelaajasukupolvia yhdistävä kokemus.

Maailma on muuttunut laudan tekemisen jälkeen: pelin laatimisen aikoihin useimmat Afrikan maat olivat vielä siirtomaita, mutta niiden itsenäistymisen jälkeen monia paikannimiä on muutettu, eivätkä kaikki nimistä ole enää todellisuudessa käytössä. Pelilautaa ja siinä käytettyjä nimiä ei kuitenkaan ole vuosien saatossa muutettu, vaan siinä esiintyvät nimet ovat edelleen englanninkielisissä alkuperäisissä muodoissaan.

Afrikan Tähti on Kari Mannerlan peleistä viimeinen: hän oli suunnitellut jo 14-vuotiaasta asti erilaisia lautapelejä. Kari kuitenkin aavisti, että nyt tehdystä pelistä tuli ainutlaatuinen: siitä tuli nopeasti hyvin suosittu lautapeli ensin Suomessa, ja nyt sitä on myyty kansainvälisesti jo yli neljä miljoonaa kappaletta.

Afrikan Tähti –peli on aikojen saatossa käännetty kuudelletoista kielelle ja se on edelleen myynnissä myös ulkomailla. Suurimman suosion peli on kuitenkin saavuttanut Suomessa ja pohjoismaissa. Suomessa peli on varsinainen klassikko ja se kuuluu mm. Kansallismuseon ja Taideteollisuusmuseon kokoelmiin. Pelistä on julkaistu Kari Mannerlan myöhemmin suunnittelemia erilaisia versioita; palapeli, muistipeli, korttipeli, minipeli ja uusimpana toivottu matkapeliversio vuonna 2006. Vuonna 2014 Afrikan Tähti -peliin julkaistiin lisäosa, joka tuo siihen uusia elementtejä kuten hahmo- ja tapahtumakortteja.

Afrikan Tähti –peli on muuttunut maailman mukana: vuonna 1985 Afrikan Tähti sai kunnian olla ensimmäinen suomalainen lisenssipeli, kun siitä tehtiin digitaalinen versio Commodore 64:lle. Lisäksi siitä on tehty oma digitaalinen versio mobiililaitteille. 

Eläkepäivinään Kari Mannerla herätteli henkiin myös vanhan pelikeksintönsä Inkan Aarteen täysin uudistettuna versiona. Hän uppoutui muutamaksi vuodeksi Etelä-Amerikasta kertovaan kirjallisuuteen sekä vanhoihin karttoihin, ja useiden koepiirrosten ja –pelailujen jälkeen peli oli valmis: Inkan Aarre julkaistiin vuonna 2005. Peli otettiin menestyksekkäästi vastaan, ja se tarjoaa mukavasti vaihtelua ja uusia jännittäviä pelitilanteita Afrikan Tähti –pelin rinnalle.

Afikan Tähti on edelleen suosittu ja kysytty peli. Sen äärellä perheet, lapset ja aikuiset viettävät ikimuistoisia yhteisiä hetkiä. 

Tekniset tiedot

Ikäsuositus 4+
Pelinkesto 20 min
Pelaajien määrä 2–6
Mitat 34,5 x 25,5 x 5 cm
Paino 850 g
Tuotenumero 40856075
EAN-koodi 6416550856075